Według chińskiej medycyny, wątroba jest jednym z organów, które wymagają największej uwagi. Dbałość o nią pomaga ją oczyścić i poczuć się bardziej energicznie. Często, gdy wątroba jest przeciążona możemy zauważyć brak koncentracji, zaparcia, złe trawienie, suchość skóry, złość, apatię lub trudności w podejmowaniu decyzji. Jest to szczególnie częste na wiosnę. Ale przy odrobinie troski możemy pozbyć się tych objawów.
Wątroba wymaga dobrego odpoczynku, pewnej aktywności fizycznej, aby się pocić i wyeliminować nagromadzone toksyny. Jedzenie jest szczególnie ważne, jeśli chodzi o opiekę nad wątrobą. Aby pomóc wątrobie i innym organom w detoksykacji organizmu:
Należy unikać przetworzonej żywności, cukru i używek.
Wprowadź do swojej diety warzywa, kiełki, zielone liście, sfermentowane warzywa i wysokiej jakości białko.
Wprowadź do diety kurkumę i boldo, dwie rośliny które poprawiają funkcję wątroby.
Co może utrudnić zajście w ciąże
Wśród pokarmów, które najbardziej ci pomogą znajdują się:
Kiszone warzywa. Fermentacja nadaje marynatom kwaśny smak i dobre bakterie dla flory jelitowej. Według tradycyjnej chińskiej medycyny, kwaśny smak kojarzy się również z pielęgnacją wątroby.
Brokuł jest bardzo polecany. Warzywo to jest jednym z najbardziej zalecanych dla zdrowia wątroby, ponieważ jest bogate w siarkę, która jest niezbędna w drugiej fazie detoksykacji wątroby.
Por jest również bogaty w związki siarki.Wraz z czosnkiem i cebulą pory są bogate w związki siarki, które pomagają doskonale funkcjonować wątrobie. Można je jeść codziennie, w bulionach, kremach lub na parze.
Szparagi, aby wyeliminować toksyny z moczem. Bogate w wodę i siarkę, sprzyjają usuwaniu toksyn z moczem i tworzeniu się aminokwasów siarkowych niezbędnych w procesie czyszczenia. Zielone szparagi można spożywać 3 lub 4 razy w tygodniu.
Jabłka, bogate w antyoksydanty i pektyny. Jabłka są nie tylko bogate w antyoksydanty, które są niezbędne do neutralizacji wolnych rodników, które powstają w pierwszej fazie detoksykacji. Są one również bogate w pektyny, rozpuszczalny błonnik, który wspomaga jelita i eliminację substancji przez kał.
Czyli wszystko co naturalne, zielone i lekko strawne dla organizmy.